Treceți la conținutul principal

40 de intrebuintari practice pentru bicarbonatul de sodiu


Bicarbonatul de sodiu este un ingredient versatil, prezent in fiecare gospodarie, care te poate scoate din necaz in numeroase situatii – daca stii cum sa il utilizezi. Majoritatea gospodinelor il tin in camara sau in dulap pentru a-l folosi ca agent de fermentare in prajituri si checuri. Dar – pe langa utilizarile sale culinare – bicarbonatul de sodiu este un produs abraziv care poate fi un ajutor de nadejde in casa, cand vine vorba despre curatenie, dezodorizare, improspatare si folosirea unor produse naturale, non-toxice pentru voi, copilul vostru si animalul de companie al familiei.
In articolul de astazi iti prezentam 40 de idei practice apropo de bicarbonatul de sodiu (NaHCO3) – compus chimic care genereaza dioxid de carbon cand este amestecat cu un acid.
bicarbonat de sodiu1. Te ajuta sa iti mentii bucataria curata. Versatilitatea de care da dovada bicarbonatul de sodiu il transforma intr-un produs de curatare excelent pentru bucataria ta (si, in plus, ieftin), ajutandu-te sa scapi de pete dificile, arsuri si mirosuri neplacute. Astfel iti vei igieniza cuptorul (clasic/cu microunde), frigiderul, chiuveta, tocatorul, oalele, vesela si gresia fara chimicale periculoase, din comert.
  • Curata aragazul presarand bicarbonat de sodiu peste partea metalica (dupa ce ai dat gratarul si ochiurile la o parte); stropeste totul cu otet si lasa pasta formata sa actioneze timp de 30 de minute. Freaca totul cu un burete moale (pentru a nu zgaria suprafata) si curata cu servetele de hartie – aragazul tau va straluci de curatenie!
  • Curata cuptorul folosind o pasta formata din ½ cana de bicarbonat de sodiu si 2-3 linguri de apa. Scoate totul din cuptor; intinde si freaca usor pasta de bicarbonat pe toate suprafetele interioare (foloseste manusi si evita elementele de incalzire din cuptor. Asteapta cel putin 12 ore, timp in care poti sa cureti raftul din cuptor: intinde un prosop vechi in cada/cabina de dus; presara o cantitate generoasa de bicarbonat de sodiu deasupra; stropeste totul cu otet; dupa ce solutia incepe sa actioneze, toarna apa firebinte deasupra, cat sa acopere totul si lasa-l asa peste noapte; a doua zi, freaca-le cu un burete si clateste-le cu apa. Dupa ce au trecut cele 12 ore, revino la cuptor: sterge cu o carpa umeda pasta de bicarbonat; stropeste cu otet toate zonele care mai contin urme albe; sterge din nou intregul cuptor, pana cand se curata complet; pune la loc raftul curat.
bucatarie curata
  • Curata cuptorul cu microunde adaugand cateva lingurite de bicarbonat de sodiu intr-un bol cu apa calduta. Pune bolul in cuptorul si incalzeste-l timp de 5 minute. Cand expira timpul, nu deschide imediat usa, pentru a permite aburilor sa inmoaie grasimea de pe pereti. Dupa 5-10 minute, deschide cuptorul cu microunde, indeparteaza bolul si sterge peretii interiori cu o carpa umeda.
  • Curata chiuveta presarand bicarbonat de sodiu in ea si frecand cu un burete umed.
  • Desfunda scurgerea chiuvetei turnand pe scurgere 1 cana de bicarbonat, apoi 1 ceasca de otet fierbinte si, dupa cateva minute, 1 litru de apa fierbinte.
  • Creste puterea de curatare a detergentului de vase adaugand cateva linguri de bicarbonat de sodiu in sticla cu detergent.
cani
  • Inlatura petele din cesti presarand in ele bicarbonat de sodiu si frecandu-le cu o carpa uda; daca pata persista, amesteca bicarbonat de sodiu cu apa calda si lasa-l in cana, peste noapte.
  • Scapa de petele din termos la fel de simplu: pune 1-2 lingurite de bicarbonat de sodiu in vas, umple-l cu apa clocotit, pune-i capacul si lasa-l cateva ore la racit; scurge termosul si clateste-l bine.
  • Elimina petele de arsuri din oale si tigai punand la fiert apa in respectivul vas (cat sa acopere 1-4 din inaltimea acestuia) si adaugand 5 linguri de bicarbonat de sodiu in apa; cand amestecul fierbe, stinge focul si lasa vasul asa timp de cateva ore/peste noapte, apoi spala arsura desprinsa de pe fund.
  • Curata tocatorul. Scapa de mirosul neplacut al tocatorului de lemn sau de plastic acoperindu-l cu o pasta formata din: 1 lingura de bicarbonat de sodiu, 1 lingura de sare, 1 lingura de apa. Lasa pasta sa actioneze cateva minute, freaca bine intreaga suprafata si apoi clateste-o cu apa fierbinte.
frigider
  • Curata gresia cu mopul, folosind o galeata de apa calda, in care ai turnat ½ cana de bicarbonat de sodiu.
  • Pastreaza-ti frigiderul curat si dezinfectat. Goleste complet frigiderul; curata-l cu un amestec de apa calda si detergent de vase; clateste-l cu un amestec de apa calda si bicarbonat de sodiu; sterge-l cu o carpa uscata. Pentru a neutraliza orice miros de mancare din frigider, toarna bicarbonat de sodiu intr-un borcanel si lasa-l permanent in spatele unui raft.
2. Elimina pesticile de pe fructe si legume. Pentru a elimina cat mai multe dintre pesticidele care pot contamina fructele si legumele, le poti inmuia in apa cu bicarbonat de sodiu: umple chiuveta cu apa; adauga 1 cana de bicarbonat de sodiu; lasa la inmuiat in chiuveta fructele si/sau legumele dorite timp de 15 minute.
pasta bicarbonat de sodiu3. Inlocuieste praful de copt. Cand te trezesti ca nu mai ai praf de copt in casa, desi te-ai apucat de gatit, poti folosi in loc bicarbonat de sodiu, sare de lamaie si malai. Pentru a obtine echivalentul 1 lingurite de praf de copt, trebuie sa amesteci ½ lingurita de bicarbonat de sodiu cu ¼ lingurita de sare de lamaie si ¼ lingurita de malai (acesta din urma incetinste reactia dintre bicarbonatul alcalin si sarea acida, pentru ca amestecul rezultat sa isi mentina puterea de fermentare mai mult timp).
4. Stinge focul provocat de ulei/grasimeBicarbonatul de sodiu este un ingredient important in spuma numeroaselor tipuri de extinctoare. Acesta reactioneaza cu caldura si produce dioxid de carbon, care inabusa flacarile. Tine recipiente cu bicarbonat de sodiu langa argaz, gratar si in garaj, pentru a opri imediat o eventuala flacara.
baie curata5. Te ajuta sa iti mentii baia curata. La fel ca in cazul bucatariei, bicarbonatul de sodiu te ajuta sa iti cureti bine de tot si natural baia – alta camera dificil de curatat. Foloseste-l pe gresie si faianta, la toaleta, in dus, cada si chiuveta.
  • Curata accesoriile din inox frecandu-le cu un burete moale inmuiat intr-o pasta de bicarbonat de sodiu si otet.
  • Curata cada si chiuveta aplicand o pasta formata din 2 parti bicarbonat de sodiu si 1 parte apa oxigenata; lasa pasta sa actioneze 30 de minute; freaca energic suprafetele si clateste bine.
  • Curata vasul de toaleta turnand 1 data/luna 1 cana de bicarbonat de sodiu in bazin si las-o sa actioneze pe timul noptii; a doua zi, trage apa de cateva ori.
haine albe6. Iti albeste rufele. Bicarbonatul de sodiu este o modalitate ieftina de a reda albul curat al rufelor tale, fiind o substanta alcalina, care poate indeparta petele acide. Adauga ½ cana de bicarbonat de sodiu peste detergentul folosit de obicei, in masina de spalat, pentru a-i testa eficacitatea.
7. Inlocuieste odorizantele de camera din comert. Nu toate odorizantele din comert elimina mirosurile neplacute – multe le mascheaza si pot contine chimicale daunatoare. Bicarbonatul de sodiu este o alternativa sigura si ieftina, deoarece interactioneaza cu particulele de miros si le neutralizeaza. Amesteca 2 cani de apa calda, ⅛ cana bicarbonat de sodiu si ½ cana de zeama de lamaie; toarna solutia intr-o sticla tip spray si agit-o bine, pana se dizolva cristalele de bicarbonat; foloseste-l in camera dorita, la nevoie. Pentru a crea un odorizant de camera solid, adauga intr-un borcanas 1/3 cana bicarbonat de sodiu, 10-15 picaturi din uleiul tau esential preferat, apoi acopera gura borcanului cu o bucata de panza si fixeaz-i cu un elastic; cand nu mai simti mirosul, agita usor borcanul.
8. Te scapa de mirosurile neplacute. Bicarbonatul de sodiu si orice suprafata are nevoie de improspatare fac echipa buna – cosurile de gunoi, pernele nefolosite mult timp, litierele pisicilor, incaltamintea, etc.
pantofi sport
  • Scapa de mirosul neplacut al incaltarilor. Presara o cantitate generoasa de bicarbonat de sodiu in fiecare pantof, iar a doua zi scutura-i bine. Apoi umple 2 sosete vechi cu cate 2 linguri de bicarbonat si leaga-le la capat. Pune-i in incaltari in fiecare seara si scoate-i a doua zi.
  • Scapa de mirosul valizelor vechi. Fie ca ai descoperit o valiza veche pe care vrei sa o transformi intr-o noptiera vintage, fie ca trollerul din balcon a capatat un miros ciudat, bicarbonatul de sodiu te poate ajuta. Prasara o cantitate generoasa de bicarbonatu in valiza, inchide cpacul si las-o asa cateva zile; aspira bicarbonatul din valiza si aeriseste-o la soare.
  • Redu mirosul de gunoi din cos presarand bicarbonat de sodiu pe fund, inainte de a pune sacul in acesta.
  • Elimina mirosul de usturoi de pe maini frecandu-ti palmele ude cu 2 lingurite de bicarbonat de sodiu, in loc de sapun.
carti vechi
  • Elimina mirosul de mucegai din carti intoducand fiecare volum intr-o punga de hartie in care ai pus 2 linguri de bicarbonat de sodiu, inchide punga la gura si las-o intr-un loc uscat, 7 zile. Scoate apoi cartea din punga, scutur-o bine si gata.
  • Elimina mirosul de naftalina din haine spalandu-le ½ cana de bicarbonat de sodiu in masina de spalat, in ciclul de clatire.
  • Fa un odorizant organic pentru caine prin amestecarea a 2 cani de apa cu ½ cana de bicarbonat de sodiu si inmuierea unei esarfe in acest amestec; Leaga esarfa in jurul gatului catelului tau si bucura-te de un miros curat.
9. Igienizeaza biberoanele. Lasa, peste noapte, biberoanele si suzetele bebelusului tau intr-un vas plin cu apa fierbinte si cateva linguri de bicarbonat de sodiu. A doua zi, clateste-le si usuca-le, inainte de folosire. Alternativ, poti fierbe biberoanele timp de 3 minute intr-o oala plina cu apa, in care ai adaugat 3 linguri de bicarbonat.
pisica covor
10. Curata covorul. Daca ai o pata incapatanata pe covor, presara deasupra un strat subtire de bicarbonat de sodiu; toarna, intr-o sticla tip spray, un amestec 1:1 de otet si apa; pulverizeaza lichid peste bicarbonat si asteapta 1 ora sau pana suprafata se usuca de tot; curata locul patat cu o perie si aspira ce ramane.
11. Curata peria si pieptenele. Inmoaie peria si pieptenele de par intr-o solutie din 3 cani de apa calda si 2 lingurite de bicarbonat de sodiu. Misca-le bine, pentru a intra solutia intre dinti, apoi lasa-le la inmuiat 30 de minute, clateste-le bine si lasa-le la uscat.
12. Curata periutele de dinti si placa dentara. Pune 2 lingurite de bicarbonat de sodiu intr-o cana cu apa si inmoaie periutele de dinti familiale si placa bunicului, lasandu-le la inmuiat, peste noapte.
13. Te scapa de urmele de creioane cerate de pe pereti. Presara bicarbonat de sodiu pe o carpa uda si freaca peretii desenati de copilul tau, apoi sterge cu o carpa uscata.
tapet14. Iti curata tapetul. Tapetul care incepe sa para murdar poate fi inviorat prin stergerea cu un burete imbibat intr-o solutie preparata prin dizolvarea a 2 linguri de bicarbonat de sodiu intr-un litru de apa. Pentru scoaterea petelor de grasime, amesteca 1 lingura de bicarbonat de sodiu cu 1 lingurita de apa; freaca pata cu aceasta pasta, asteapta 5-10 minute, apoi sterge cu o carpa umeda.
15. Dezinfecteaza salteaua. Da la o parte asternutul de pat, presara bicarbonat de sodiu peste saltea, asteapta cateva ore, apoi aspira bine salteaua.
16. Elimina buruienile. Scapa de buruienile care isi fac loc printre pavelele curtii tale, presarand bicarbonat de sodiu peste ele si in crapaturi. Nu il folosi si pentru buruienile nedorite care cresc in gradina – bicarbonatul va afecta si celelalte plante!
17. Curata pe exterior incaltamintea sportiva. Amesteca 1-2 linguri de bicarbonat de sodiu cu destula apa cat sa formezi o pasta, apoi curata cu aceasta pantofii sport folositi la fotbal sau baschet; marginile albe vor iesi rapid la iveala de sub mizeria acumulata.
verighete argint18. Curata argintul. Fa-ti bijuteriile sau arginataria sa arate ca noi, ajutata de bicarbonat! Acopera un vas cu folie de aluminiu (cu partea lucioasa in exterior); pune pe fundul vasului bijuteriile sau obiectele din argint innegrite; presara deasupra bicarbonat de sodiu; toarna peste ele apa clocotita; asteapta 1-2 minute, pana cand reactia chimica curata argintul; scoate obiectele din apa si sterge-le rapid cu o carpa curata.
19. Curata filtrele aparatului de aer conditionat. Daca ai aer conditionat cu filtre lavabile, aspira-le bine in fiecare luna de utilizare, apoi spala-le intr-o solutie preparata dintr-un litru de apa si 1 lingura de bicarbonat de sodiu. Lasa filtrele sa se usuce complet inainte de ale monta la loc.
20. Curata bateria de la masina. Bicarbonatul de sodiu este un compus alcalin, deci poate neutraliza acidul scurs din vateria masinii (care contine nichel, cadmiu si plumb). Scoate bateria din masina, aplica pe zonele afectate o pasta de bicarbonat de sodiu si apa, folosind o carpa umeda, curata zona cu alta carpa si unge zonele corodate cu vaselina. Monteaza la loc bateria.
dinti sanatosi21. Albeste dintii. Spala-te pe dinti ca de obicei, dar presara putin bicarbonat de sodiu peste pasta inainte; repeta 1 data la 3 zile. Sau fa-ti singura o pasta de dinti pentru albire, din ulei de cocos, turmeric si bicarbonat de sodiu, amestecate omogen, intr-un borcanas.
22. Improspateaza respiratia. Dizolva 1 lingurita bicarbonat de sodiu intr-o cana cu apa si foloseste-o pe post de apa de gura.
23. Scade durerea provocata de aftele bucale. Ulceratiile care apar in gura pot fi tratate cu apa de gura de mai sus, care contine bicarbonat de sodiu si care trebuie utilizata 1 data/zi, pana la disparitia aftei.
expunere la soare24. Reduce durerea provocata de arsuri solare. Fiind un compus natural alcalin, bicarbonatul de sodiu este perfect pentru a calma arsurile solare si senzatia de mancarime a pielii, fiind un antiseptic care usuca zonele pe care apar basici de la soare. Acopera pielea curata (folosind o discheta demachianta) cu o pasta formata din parti egale de apa si bicarbonat de sodiu; las-o sa actioneze 5-10 minute; clateste pielea cu apa rece; repeta procesul pana cand arsura se calmeaza. Poti incerca si sa torni bicarbonat de sodiu in apa din cada, apoi sa te speli in aceasta.
25. Albeste pielea. Amesteca 1-2 linguri de bicarbonat de sodiu cu apa filtrata/de trandafiri, pana obtii o pasta, care poate fi intinsa pe ten, pe zonele patate; asteapta 1 minut, apoi maseaza usor, cu varful degetelor; clateste bine fata cu apa calduta, apoi hidrateaz-o; repeta procedeul de 2 ori/saptamana, pentru a reduce zonele patate si a lumina pielea.
bicarbonat ulei esential26. Previne cosurile si acneea. Proprietatile antiseptice si antibacteriene ale bicarbonatului de sodiu pot reduce numeroase inflamatii ale pielii. Cosurile si acneea pot fi tratate astfel: amesteca 2 lingurite de bicarbonat de sodiu cu putina apa, pentru a obtine o pasta; aplica pasta pe zonele afectate; las-o cateva minute, apoi clateste-te cu apa si hidrateaza-te.
27. Poata preveni bataturile. Daca ti se ingroasa frecvent pielea picioarelor si faci bataturi, este util sa investesti intr-o pila electrica speciala sau un instrument de curatare cu lame. Dupa ce iti cureti calcaiele, pentru a evita formarea bataturilor, inmoaie-ti talpile intr-un amestec de apa calda si bicarbonat de sodiu dupa fiecare zi mai lunga, petrecuta in picioare.
27. Trateza ciuperca piciorului. Unghiile care se ingroasa, se desprind de deget intr-un colt, se ingalbenesc sau devin maronii pot fi afectate de o ciuperca. O alternativa naturala la solutiile medicamentoase din farmacii o reprezinta acelasi bicarbonat de sodiu: intr-un bol, adauga 2 linguri de bicarbonat si ½ cana de otet din cidru de mere; amesteca-le pana la dizolvare; inmoaie degetul cu unghia afectata in bol; dupa 5 minute, usuca unghia cu un prosop de hartie; repeta procedura de 2 ori/zi.
bebelus29. Calmeaza iritatia provocata de scutec. Spala-ti bebelusul intr-un amestec de apa calduta si 1-2 linguri de bicarbonat de sodiu, pentru a-i diminua iritatia provocata de scutec.
30. Functioneaza pe post de deodorant. Stiai ca iti poti face propriul deodorant natural, folosind bicarbonatul de sodiu? Transpiratia miroase neplacut deoarece asupra ei actioneaza bacteriile de la subrat, care o convertesc in deseuri acide. Bicarbonatul de sodiu este alcalin, deci poate neutraliza mirosul. Amesteca 1 parte bicarbonat de sodiu cu 4 parti ulei de cocos si 1 picatura din uleiul esential preferat; toarna rezultatul intr-un borcanas; aplica amestecul la subrat, cu doua degete, dupa fiecare dus. Gata – acum folosesti un deodorant fara aluminu, parabeni, triclosan si coloranti artificali!
31. Exfoliaza pielea. Cand te pregatesti de plaja sau in miezul iernii (canditi simti pielea uscata), un exfoliant cu bicarbonat de sodiu indeparteaza celulele moarte si ajuta crema hidratanta aleasa (noi optam pentru uleiul de cocos) sa patrunda adanc in pielea ta. Amesteca 3 parti bicarbonat de sodiu cu 1 parte apa si aplica pasta, cu miscari circulare, pe intregul corp, apoi clateste-te bine.
par stralucitor32. Curata parul. Scapa lunar de amestecul de substante chimice din fixativ si tratamentele de par folosite, cu ajutorul bicarbonatului de sodiu: adauga putin bicarbonat de sodiu in samponul folosit si clateste-te bine; hidrateaza parul cu balsam.
33Elimina arsurile provocate de refluxul acid. Dizolva 1 lingurita de bicarbonat de sodiu intr-o cana cu apa rece si bea incet de tot amestecul, pentru a neutraliza acidul din stomac, dupa o masa copioasa.
34. Calmeaza intepaturile de insecte. Adauga cateva picaturi de apa intr-o lingurita de bicarbonat de sodiu, pentru a crea o pasta; aplica pasta pe zona intepata si inrosita; asteapta 5 minute, apoi clateste cu apa.
35. Elimina usturimile provocate de urzici. Aplica pe suprafata afectata un strat gros de pasta de bicarbonat de sodiu (compusa din 3 lingurite de bicarbonat si 1 lingurita de apa).
febra musculara36. Elimina febra musculara. Acidul lactic produs in corp dupa o sesiune de sport intensa are drept rezultat febra musculara. Aceasta poate fi diminuata daca bei 1 lingurita de bicarbonat de sodiu diluata intr-un litru de apa, dupa ce mergi la sala.
37. Tine la distanta infectiile tractului urinar. Dilueaza 2 lingurite de bicarbonat de sodiu intr-un pahar cu apa si bea amestecul incet, pentru a scadea aciditatea urinara. Repeta procedeul de 2 ori/saptamana, pana la disparitia simptomelor.
38. Ajuta rinichii. Dizolva ½ lingurita de bicarbonat de sodiu intr-un pahar cu apa si bea-l zilnic, daca ai boli cronice de rinichi. Evident, cere intotdeauna sfatul medicului inainte de asta!
39. Combate mancarimile de sub ghips. Un membru in ghips este ceva neplacut, indiferent de anotimp, dar vara este cel emai rau. Mancarimea si transpiratia te pot innebuni – cobatele temporar sufland putin bicarbonat de sodiu pe sub marginie gipsului, catre interior (folosind un uscator de par setat pe cea mai rece temperatura).
copil baloane40. Iti distreaza copilul cu experimente practice. Bicarbonatul de sodiu poate constitui un motiv de joaca intre orice parinte pasionat si orice copil curios. Descopera mai jos trei modalitati in care poti incorpora acest ingredient in experimente simpatice foc (acasa sau in vacanta)!
  • Construieste un vulcan din nisip. Umple o sticla de 500 ml cu 350 ml de apa si cateva picaturi de colorant alimentar rosu; adauga 5 lingurite de bicarbonat de sodiu si pune-i capacul; construieste un vulcan din nisip in jurul sticlei; da jos dopul; toarna 1 cana de otet in sticla si admira eruptia.
  • Umfla baloane folosind gazul produs de amestecul de otet si bicarbonat: toarna ½ cana de otet intr-o sticla de 1 litru; imple un balon cu 5 linguri de bicarbonat de sodiu (folosind o palnie); potriveste gura balonului pe cea a sticlei; ridica balonul vertical, pentru ca bicarbonatul sa cada peste otet; observa – alaturi de copilul tau – cum dioxidul de carbon degajat umfla balonul.
  • Fa cerneala invizibila. Amesteca apa si bicarbonat de sodiu in proportii egale, intr-un bol, apoi scrie cu amestecul format ceva, pe o hartie (poti folosi o scovitoare sau o pensula subtire). Lasa hartia sa se usuce complet; pentru a citit mesajul secret, pune hartie deasupra unei lumanari – scrisul va deveni maroniu.



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

When it comes to choosing which tourist attractions to visit, the options can seem endless.

When it comes to choosing which tourist attractions to visit, the options can seem endless. However, there are a few must-see spots around the world that should definitely be on your travel bucket list. First on the list is the Pyramids of Giza in Egypt. These ancient wonders are some of the most recognizable landmarks in the world and offer a glimpse into the rich history of the country. Visitors can explore the pyramids, including the Great Pyramid of Khufu , and take a camel ride around the Sphinx. Another popular destination is the Great Wall of China . This iconic structure stretches over 13,000 miles and offers breathtaking views of the Chinese countryside. Visitors can hike along the wall and learn about its history and significance. If you're looking for natural beauty, the Grand Canyon in the United States is a must-see. This massive canyon in Arizona offers a variety of hiking trails and scenic overlooks, making it a popular destination for outdoor enthusiasts. For a

Gagicile si pensionari

DOUA FETE IN PARC DISCUTA DESPRE CUM SA AGATE PENSIONARI Doua fete in parc pe o banca: – Draga cum faci tu ca ai bani si te îmbraci aşa frumos? – Draga, eu vin in parc si intru in vorba cu pensionari care nu mai pot decât sa mângâie si sa pupe si plec acasă cu bani. Tu de ce nu faci aşa? – Bravo sa ştii ca e o idee buna am sa o practic si eu. După câteva zile se întâlnesc din nou si fata noastră era supărată. – Ce ai fata? – Am făcut cum ai spus, m-a dus acasă si m-a f.. t de m-a rupt toată noaptea pe 10 lei. – Vai draga am uitat un amănunt. Întotdeauna uită-te la ciorapi si daca-i are kaki e pensionat de la armata si nu te baga ca ăştia ies la 45 de ani.

Pasii simpli prin care orhideea va inflori pe tot parcursul anului

Femeilor le plac orhideele, insa majoritatea considera ca este extrem de greu sa tii aceasta planta in casa pe timp nelimitat din motivele bine stiute in popor; ori se usuca repede, ori nu infloreste, ori ii cad florile si frunzele. Insa ce nu stim noi, este ca exista cativa pasi simpli pentru ca aceasta floare minunata sa nu moara niciodata. Haideti sa ii aflam impreuna. O sa vedeti cat de simplu este sa ingrijim aceasta planta. Cum puteți obține o orhidee înflorită? Pur și simplu țineți cont de acesti 5 pasi de îngrijire a plantei! Pasul 1. Vârsta contează În funcție de varietate, orhideele înfloresc între vârsta de 1,5-3 ani. Dacă florile nu apar, ar trebui să vă interesați ce vârstă are planta: posibil, e prea devreme ca ea să înflorească. Puteți determina vârsta după frunze. Planta, pregătită pentru înflorire, are 5-8 frunze, pe când cele tinere au mai puține. Dacă orhideea a dat flori mai devreme, ea poate muri: de cele mai dese ori, planta tânără nu se poate recupera