Brânzoaicele cu aluat din foietaj. Rețeta în variant vieneză au umplutură de brânză de vaci și stafide. Sunt din aluat dospit și copt cu unt. Reteta vieneza – branzoaice din foietaj
Brânzoaicele nu sunt moldovenești așa cum foarte mulți oameni susțin. Ci sunt specifice spațiului slav dar mai multe culturi au luat conceptul și l-au adaptat la modul lor de viață.
CE BRÂNZĂ FOLOSIM ?
Pentru umplutură avem nevoie de brânză de vacă proaspată care poate fi cumparată din piață. Pentru că nu recomand brânza slabă sau telemeaua pentru că este prea fluidă.
Din ingredientele de mai jos se pot prepara 14 brânzoaice cu aluat foietat, eu am ales să le dau forma de desagă. Fiind mai ușor de închis în cazul unei umpluturi mai fluide, de brânză.
Timpul de preparare este de 2 ore iar timpul de gătire este de 20 de minute. Rețeta nefiind foarte complicate, practic- un snack sănătos, gustos și făcut în casă.
Timpul de preparare este de 2 ore iar timpul de gătire este de 20 de minute. Rețeta nefiind foarte complicate, practic- un snack sănătos, gustos și făcut în casă.
Pentru aluat este necesar să folosim: 250 g făină albă 000, undeva la 150 – 175 ml lapte încălzit, o linguriță de zahăr, 15 g drojdie proaspată sau 4 g uscată, 2 gălbenușuri de ou, un praf de sare, o linguriță coajă rasă de lămâie, un plic zahăr vanilat, 25 g unt moale cu 82% grăsime. Pentru împachetat este necesar să folosim: 100 g unt moale, mai gras, cu 82% grăsime.
Pentru umplutura de brânză: 200 g brânză de vaci mai grasă, 100 g zahăr pudră, 1 ou, 1 plic zahăr vanilat sau o lingură extract de vanilie, sare, coajă rasă de la ½ de lămâie, 100 g stafide, 50 g coji confiate de portocală, 100 g biscuiți rași sau pesmet simplu din pâine sau 50 g griș. La care se mai adaugă 1 ou pentru uns, 3-4 linguri de gem de caise și 1 lingura de zeamă de lămâie și zahăr pudră.
CUM SE FAC ACESTE BRANZOAICE CU ALUAT FOIETAT?
Se desface drojdia în laptele calduț, se adaugă o linguriță de zahăr. În castronul mixerului se pune faina și se toarnă plamadeala peste ea alături de coaja rasă de lămâie și vanilia. Se folosește mixterul 5 minute, se adaugă gălbenușurile, sarea și untul și se mai bat alte 5 minute. Aluatul se lasa la dospit 1 oră, se întinde în foaie, se unge cu unt, se împachetează și se lasă o oră la rece.
Într-un castron se amestecă brânza de vaci (bine scursa de zer) cu zaharul pudră, vanilia, coaja de lămâie, sarea și oul intreg, se adaugă apoi biscuitii rasi (petit beurre) sau grișul după caz plus și stafidele uscate. Este foarte important ca stafidele să fie uscate și nu imbibate în rom. Se lasă compoziția 30 de minute la rece ca să se îngroașe un pic. Are culoare bej de la extractul de vanilie și de la biscuiți.
Mai poți citi și;
CUM SE TAIE SI IMPATURA BRÂNZOAICELE?
Se scoate aluatul de la rece și se întinde pe masa cu făină, foaia a fost pătrata si a avut cam 35 x 35 cm, se taie mai întâi în 2, apoi în 4 și pe lung și pe lat și se obțin 16 pătrate cu latura de cca. 8-9 cm. Pe fiecare pătrat se pune cate o porție de umplutura de brânză.
Împăturirea se poate face clasic, tip plic sau tip saculeț, practic se ridică marginile aluatului deasupra umpluturii și se răsucesc.
Se aștere hârtie de copt pe o tavă mare (de 33 x 42 cm) și se așează brânzoaicele în ea și urmează ultima dospire undeva 15-20 de minute, în tavă, acoperite.
Se aștere hârtie de copt pe o tavă mare (de 33 x 42 cm) și se așează brânzoaicele în ea și urmează ultima dospire undeva 15-20 de minute, în tavă, acoperite.
COACERE BRÂNZOAICE
Cuptorul se încinge la 220 C cu ventilație, se bat repede ouăle cu un strop de sare și am pensulat cu el brânzoaicele, înainte de coacere, se pot și cresta cu un cuțit în 4 locuri, pe verticală de la lipitura spre bază. Nu e neapărat dar poate ajuta la coacere. Umplutura nu vacurge din ele și acele fante permit ieșirea aburului generat de brânză. Se pune la copt, se pot coace în ture de câte 5 minute. Se servesc după răcire.
Poftă bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu