Treceți la conținutul principal

Reteta vieneza – branzoaice din foietaj

Brânzoaicele cu aluat din foietaj. Rețeta  în variant vieneză au  umplutură de brânză de vaci și stafide. Sunt din aluat dospit și copt cu unt. Reteta vieneza – branzoaice din foietaj


Brânzoaicele nu sunt moldovenești așa cum foarte mulți oameni susțin. Ci sunt specifice spațiului slav dar mai multe culturi au luat conceptul și l-au adaptat la modul lor de viață.

CE BRÂNZĂ FOLOSIM ?


Pentru umplutură avem nevoie de brânză de vacă proaspată care poate fi cumparată din piață. Pentru că nu recomand  brânza slabă sau telemeaua pentru că este prea fluidă. 

Din ingredientele de mai jos se pot prepara 14 brânzoaice cu aluat foietat, eu am ales să le dau forma de desagă. Fiind mai ușor de închis în cazul unei umpluturi mai fluide, de brânză.
Timpul de preparare este de 2 ore iar timpul de gătire este de 20 de minute. Rețeta nefiind foarte complicate, practic- un snack sănătos, gustos și făcut în casă.
Pentru aluat este necesar să folosim: 250 g făină albă 000, undeva la 150 – 175 ml lapte încălzit, o linguriță de zahăr, 15 g drojdie proaspată sau 4 g uscată, 2 gălbenușuri de ou, un praf de sare, o linguriță coajă rasă de lămâie, un plic zahăr vanilat, 25 g unt moale cu 82% grăsime. Pentru împachetat este necesar să folosim: 100 g unt moale, mai gras, cu 82% grăsime.




Această imagine reprezintă o sugestie de produs



Pentru umplutura de brânză: 200 g brânză de vaci mai grasă, 100 g zahăr pudră, 1 ou, 1 plic zahăr vanilat sau o lingură extract de vanilie, sare, coajă  rasă de la ½ de lămâie, 100 g stafide, 50 g coji confiate de portocală, 100 g biscuiți rași sau pesmet simplu din pâine sau 50 g griș. La care se mai adaugă 1 ou pentru uns, 3-4 linguri de gem de caise și 1 lingura  de zeamă de lămâie și zahăr pudră.

CUM SE FAC ACESTE BRANZOAICE CU ALUAT FOIETAT?

Se desface drojdia în laptele calduț, se adaugă o linguriță de zahăr. În  castronul mixerului se  pune faina și se toarnă plamadeala peste ea alături de coaja rasă de lămâie și vanilia. Se folosește mixterul 5 minute, se adaugă gălbenușurile, sarea și untul și se mai bat alte 5 minute. Aluatul se lasa la dospit 1 oră, se întinde în foaie, se unge cu unt, se împachetează și se lasă o oră la rece.
Într-un castron  se amestecă brânza de vaci (bine scursa de zer) cu zaharul pudră, vanilia, coaja de lămâie, sarea și oul intreg, se adaugă apoi biscuitii rasi (petit beurre) sau grișul după caz plus și stafidele uscate. Este foarte important ca stafidele să fie uscate și nu imbibate în rom. Se lasă compoziția 30 de minute la rece ca să se îngroașe un pic. Are culoare bej de la extractul de vanilie și de la biscuiți.
Mai poți citi și;




CUM SE TAIE SI IMPATURA BRÂNZOAICELE?

Se scoate aluatul de la rece și se întinde pe masa cu făină, foaia a fost pătrata si a avut cam 35 x 35 cm, se taie mai întâi în 2, apoi în 4 și pe lung și pe lat și se obțin 16 pătrate cu latura de cca. 8-9 cm. Pe fiecare pătrat se pune cate o porție de umplutura de brânză.
Împăturirea se poate face clasic, tip plic sau tip saculeț, practic se ridică marginile aluatului deasupra umpluturii și se răsucesc. 
Se aștere  hârtie de copt pe o tavă mare (de 33 x 42 cm) și se așează brânzoaicele în ea și urmează ultima dospire undeva  15-20 de minute, în tavă, acoperite.

COACERE BRÂNZOAICE

Cuptorul se încinge la 220 C cu ventilație, se bat repede ouăle cu un strop de sare și am pensulat cu el brânzoaicele, înainte de coacere, se pot și cresta cu un cuțit în 4 locuri, pe verticală de la lipitura spre bază. Nu e neapărat dar poate ajuta la coacere. Umplutura nu  vacurge din ele și acele fante permit ieșirea aburului generat de brânză. Se pune la copt, se pot coace în ture de câte 5 minute. Se servesc după răcire.
Poftă bună!



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

When it comes to choosing which tourist attractions to visit, the options can seem endless.

When it comes to choosing which tourist attractions to visit, the options can seem endless. However, there are a few must-see spots around the world that should definitely be on your travel bucket list. First on the list is the Pyramids of Giza in Egypt. These ancient wonders are some of the most recognizable landmarks in the world and offer a glimpse into the rich history of the country. Visitors can explore the pyramids, including the Great Pyramid of Khufu , and take a camel ride around the Sphinx. Another popular destination is the Great Wall of China . This iconic structure stretches over 13,000 miles and offers breathtaking views of the Chinese countryside. Visitors can hike along the wall and learn about its history and significance. If you're looking for natural beauty, the Grand Canyon in the United States is a must-see. This massive canyon in Arizona offers a variety of hiking trails and scenic overlooks, making it a popular destination for outdoor enthusiasts. For a...

Sezonul migrenelor

Vine soţul noaptea târziu acasă. Se dezbracă şi se aşază în pat lângă nevastă. Drăgăstos, începe s-o mângâie. Soţia: - Te rog, să o lăsăm pe altădată. Acum mă doare capul. – Măi să fie! În seara aceasta, toate sunteţi bolnave? BONUS: La școală doamna învăţătoare îi întreabă pe copii dacă știu sensul expresiei “pentru orice eventualitate”. Unii spun că da, alţii că nu. Doamna le explică și le cere să exemplifice. Bulă cu mâna pe sus. Doamna se face că nu-l vede: – Maria spune tu! – Tata a plecat în delegaţie și a mai luat cu el 100 euro în plus, pentru orice eventualitate. – Bravo, Maria! Bulă tot cu mâna pe sus. Doamna se face că nu-l vede. – Costel, tu la ce te-ai gândit? – Mama a plecat la piaţă și a mai luat cu ea o sacoșă, pentru orice eventualitate. – Foarte bine, Costel! Bulă insistă cu mâna pe sus. – Hai, Bulă, zi și tu. – Doamna învăţătoare, preoţii catolici n-au voie să se însoare, dar Dumnezeu le-a dat și lor câte o p... lă, pentru orice eventualit...

Jurnalul unei femei

„Sâmbătă seara mi s-a părut că se purta ciudat. Făcusem planuri să mergem la bar ca să bem ceva. Fusesem la cumpărături cu prietenele mele toată ziua şi am crezut că era supărat că am întârziat. Nu a zis nimic. Conversaţia nu începea, aşa că am propus să mergem undeva unde să putem vorbi în linişte. A fost de acord dar era în continuare tăcut şi absent. L-am întrebat ce nu era în regulă. A spus că e totul ok. L-am întrebat dacă era supărat din vina mea. Mi-a spus că nu are legătură cu mine, şi să nu îmi fac probleme. În drum spre casă i-am spus că îl iubesc, el doar a zâmbit şi a continuat să conducă. Nu îmi pot explica comportamentul lui. Nu înţeleg de ce nu mi-a spus „şi eu te iubesc”. Când am ajuns acasă, am simţit că l-am pierdut, ca şi cum nu ar fi mai dorit să aibă nimic de a face cu mine vreodată. Pur şi simplu stătea şi se uită la televizor. Părea atât de distant şi absent. În final m-am hotărât să merg să mă culc. După vreo 10 minute a venit şi el în pat, şi spr...